Diversitate in YA

jroh_book_final02   De aproximativ o luna si jumatate urmaresc pe mai multe bloguri din strainatate un proiect foarte interesant: Diversitate in YA. In ce consta aceast proiect? Asa cum scrie si in titlu proiectul consta in diversitate 🙂 Nu vorbesc despre diversitate in stil sau poveste,ci despre personaje,de care ne indragostim inca din primele pagini ale cartilor 🙂 De exemplu: Cate carti ati citit in care personajul principal sa fie o persoana de culoare? Cate personaje cu influente asiatice/hispanice/islamice cunoasteti? Ati intalnit vreun personaj principal de alta religie (anglicana/protestanta,etc.)? Sau ce ziceti de un personaj cu sindromul Dawn (care vede lumea intr-o alta 23180_jordan-spencer-and-celeste-seda_rqjfdnixqj42oor7b3mgb2gd4nkdz4k7xlhank4vqk454adc2lya_2048x1536perspectiva?).N-o sa pomenesc de personaje cu alte probleme de sanatate,deoarece,dupa Sub aceiasi stea tema are un mare impact pe piata.

De ce avem nevoie de diversitate? Pentru ca vrem sa vedem o alta parte a lumii cu alte principii si traditii. Noi,tinerii de astazi,trebuie sa invatam sa nu mai discriminam si sa-i acceptam pe ceilalti indiferent de etnie,religie,preferinte,etc. Sunt convins ca odata ce vom cunoaste povestea unei natiuni n-o sa ne mai grabim atat cu stereotipurile.Fiecare are o poveste si sunt dornic sa aflu ce parere au autorii europeni despre situatia actuala. Sunt autori sclipitori care nu reusesc sa-si publice operele in tara natala. Asadar,daca nu vreti sa cititi aceeasi poveste cu adolescenti supranaturali in urmatorii ani puteti sa va implicati in aceasta campanie si sa prezentati motivele voastre: de ce avem nevoie de diversitate?

Mai la inceputul anului v-am prezentat o carte scrisa din perspectiva unei adolescente dislexice (autoarea fiind dislexica,de asemenea). In interviu,Kate a spus ca editorii nu au fost de acord cu introducerea unui fragment scris mai „stalcit” pentru a antrena mintea cititorului si a le arata cum vede un dislexic cartile. Eu unul vreau sa ma implic mai mult in acest curent pentru a nu se mai intampla asa ceva.Sa fii diferit,sa gandesti diferit nu este  condamnabil,cum incearca unele politici sa ne faca transmita.

Nu vreau sa traiesc intr-o societate ignoranta si nu vreau ca literatura universala sa fie acaparata de autorii americani. Sustin diversitatea in YA.Este timpul pentru ceva diferit 🙂

Anunțuri

Spam-ul nu este permis pe acest blog !

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s